bastionul-maria-theresia

Bastionul Maria Theresia: Istorie si Cultura in Timisoara



26.02.2024

Bastionul Maria Theresia: o incursiune în istoria și cultura Timișoarei

Capitală Culturală Europeană în 2023, Timișoara este un oraș de poveste, cu locuri unice și frumuseți nebănuite. Dacă faci un popas la hotel în Timișoara sau planifici o vacanță în cetatea de pe Bega, include în itinerariul tău turistic Bastionul Maria Theresia. Te așteaptă o călătorie în timp, prin fascinanta istorie a burgului medieval, cu vocație apuseană și farmec balcanic.

 

Istoria Bastionului Maria Theresia din Timișoara

 

Bastionul Maria Theresia reprezintă o mărturie peste vremuri despre Cetatea Timișoarei, fiind una dintre puținele părți care au rezistat până în prezent, alături de fragmentele de zid din Parcul Botanic și din Calea Alexandru Ioan Cuza. I se mai spune și Bastionul Cetății, tocmai pentru că a rămas singura construcție de acest fel, care mai există și la peste trei veacuri de la inaugurare.

 

Originea și construcția

 

Bastionul Theresia din Timișoara a fost construit între anii 1730-1735 și la început a fost denumit Ravelinul Depozitului de Proviant. Ca omagiu adus Reginei Maria Theresa, în jurul anilor 1744-1745 a primit numele actual. Cel mai vechi bastion din Timișoara era destinat depozitării grânelor și avea o poziționare centrală, pentru acces rapid. Ulterior, în Cetatea Timișoarei au mai fost construite 8 bastioane: Bastionul Iosif, Bastionul Hamilton, Bastionul Castelului, Bastionul Mercy, Bastionul Eugeniu, Bastionul Elisabetei, Bastionul Carol.

 

Rolul în istoria Timișoarei

 

În anul 1716, orașul a fost cucerit de habsburgi, care au refăcut în stil Vauban Cetatea Timișoarei și i-au mărit suprafața de 10 ori. Noul edificiu avea rol de apărare, fiind proiectat cu trei centuri în formă de stea, care înconjurau spațiul interior al cetății și puteau fi umplute cu apă. Accesul în fortificație se realiza prin trei porți: Poarta Viena, Poarta Petrovaradin şi Poarta Transilvaniei.

Bastionul Maria Theresia avea o importanţă strategică pentru Cetatea Timișoarei, deoarece asigura paza porţii vestice, Poarta Transilvaniei. În perioada 1758-1780, Bastionul Theresia a fost reşedinţa Episcopiei Romano-Catolice, iar ulterior a găzduit ateliere, manufacturi, depozite, garaje, școli, internate, chiar și arhivele orașului.

 

Arhitectura Bastionului

 

Bastionul Maria Theresia este unul dintre cele mai frumoase monumente de arhitectură militară pe care le poți vizita în România. De aceea îl vei regăsi în Top 20 atracții turistice în Timișoara, pentru un periplu de istorie și cultură bănățeană, interesant și atractiv.

 

Caracteristici arhitecturale unice

 

Era la început de secol XVII când, după mai bine de un veac de stăpânire otomană, habsburgii începeau modernizarea cetății garnizoană a Timișoarei. Sistemul de ziduri și redute, în formă de stea, a reprezentat o inovație pentru acele vremuri și a devenit caracteristica definitorie pentru această bijuterie arhitecturală. Bastionul Theresia a fost proiectat cu un perimetru tip săgeată ascuțită, după stilul italian de construire a nodurilor de fortificație.

Sursa foto: Shutterstock

 

Restaurări și conservare

 

După o lungă perioadă în care Bastionul Maria Theresia a fost neglijat de edili, în anul 2004 s-a organizat un concurs de soluţii pentru reabilitarea acestui reper istoric și cultural al orașului. A fost redeschis în anul 20120 și a devenit unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Timișoara.  Astăzi, Bastionul Theresia este reintegrat în circuitul turistic și reprezintă un nou pol urban în zona Cetății Timișoara.  

 

Sursa foto: Centrul de informare turistică Timișoara

 

Pe lângă ample lucrări de conservare a zidurilor exterioare și a detaliilor de arhitectură interioară, a fost realizat și un proiect de restaurare a elementelor de peisagistică. În prezent, poți admira singurul bastion în Timișoara cu terasă verde circulabilă, pe o pasarelă pitorească, deasupra clădirilor de la parterul ansamblului muzeal. 

 

Bastionul Maria Theresia astăzi

 

Secolul XXI a adus vechiului bastion din Timișoara o nouă tinerețe: Bastionul Theresia găzduiește spații muzeale, librărie, club, zonă comercială și de agrement. Vrei să savurezi o cafea bună la bar și să deguști specialități culinare fusion, la restaurantul de aici? Rezervă o cameră la Hotel Del Corso! Vei descoperi farmecul orașului de pe Bega, cu arhitectura sa unică și atracțiile culturale deosebite. 

 

Sursa foto: Centrul Multifuncțional Bastion

 

Două expoziții permanente ale Muzeului Banatului te așteaptă chiar la bastion, în fosta cetate din Timișoara. Este vorba despre expoziția permanentă „Istoria militară a Banatului” și de expoziția permanentă „Ștefan Popa Popa’s”, faimosul artist bănățean, ale cărui desene și caricaturi sunt celebre în toată lumea. Descoperă titluri interesante în colecțiile din Secţia de arte „Deliu Petroiu” a Bibliotecii Judeţene Timiş și urmărește calendarul cultural timișorean, pentru evenimente de arte vizuale, concerte și festivaluri de muzică, spectacole de teatru.

 

Cum să vizitezi Bastionul Maria Theresia

 

Fascinantul bastion din Timișoara este situat pe strada Hector, în zona turistică. Vino la Hotelul Del Corso și alege una dintre camere, ca să fii la doar cinci minute de centrul orașului!

Astfel te poți bucura în voie de atracțiile turistice ale Timișoarei: Piața Unirii, Monumentul Sfintei Treimi, Piața Victoriei, Piața Libertății, Castelul Huniade, Palatul Ágoston Galgon (Clădirea cu Cocoș), Palatul Miksa Steiner, Casa Brück, Palatul Episcopal Sârb, Biserica Millenium, Biserica Romano Catolică, Parcul Rozelor ș.a. 

 

Cum să ajungi la Bastion Theresia din Timișoara

 

Ca să ajungi în zona Cetate Timișoara ai la dispoziție mai multe mijloace de transport:

- tramvai: liniile 1, 2 ,4, 5 staţia Hotel Continental;

- firobuz: liniile 11, 17 staţiile Bastion, Oituz;

- autobuz: linia E4 staţia Bastion;

- linii metropolitane: M30, M35, M45 - staţia Bastion.

 

Ce program de vizitare este la Bastion Maria Theresia 

 

Poți să admiri operele de artă găzduite de faimosul bastion din Timișoara, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10.00-18.00. Pentru relaxare și entertainment, ai la dispoziție galeria comercială, cu magazine deschise în toate zilele săptămânii și zona de baruri, cafenele, restaurante, unde poți să te distrezi până-n zori.

Vino să vizitezi faimosul bastion din Timișoara și să descoperi atracțiile turistice ale orașului de pe Bega, mândria Banatului!



Adresa
Timisoara
Calea Bogdanestilor nr. 18
Telefon
Informatii si rezervari
Adresa de email
Informatii si rezervari
Delcorso Hotel
Facebook Twitter Instagram Youtube
© COPYRIGHT 2024 DEL CORSO HOTEL